Egyiptomi utazók: Carl Werner

   Carl Friedrich Heinrich Werner (Weimar, 1808. október 4. – Lipcse, 1894. január 10.) német festő. Beutazta Görögországot és Itáliát (is), lélegzetelállító akvarelleket készített Egyiptomról is, ahogyan ő látta. Képei a Nilbilder című gyűjteményben jelentek meg.
   Mindig vita tárgya egy festmény. Nem olyan objektív, mint egy fotó. A régi fotók meg nem olyan profik, mint a mostaniak, szóval nem könnyű a dolga annak, aki a régi leleteket, műkincseket akarja képekben magába fogadni. Mégis azt mondom, egy festmény - a szubjektivitásával együtt - többet ad, mint egy fotó. Pontosan azért, mert egy másik ember szemén keresztül láttat. Tele van érzelemmel, színekkel és fényekkel, hangulattal és véleményt nyilvánít. Bizonyos részletek fontosabbak, mások elhanyagolhatóvá törpülnek. Azt látjuk fontosnak, amit a kép megalkotója lényegesnek ítélt. Egy fotó nem tud ilyen személyes véleményt közvetíteni. 
   Egyes festmények teljesen elrugaszkodottak a valóságtól. Érdemes csak a Szfinxet ábrázoló grafikákat, festményeket megtekinteni. Mert a Szfinxnek ezer arca van. Néha egészen felismerhetetlen, néha híres (a festő korában híres) embereket ábrázol. Néha gonosz, néha szelíd. És ezek a változások/változtatások azok, amik ezer kis szilánkjukban feltárnak valamit a Szfinx lényéből. Megmutatják, hogy nem egy kőarcú szobor, hanem egy létező, élő valami. Azok, akik lerajzolták/lefestették/megörökítették hozzátettek valamit magukból. Ezek a kis darabok pedig sokkal többet elárulnak az utazókról is, és a megörökített műalkotásokról is...
  Carl Werner így látta Egyiptomot: 

Megjegyzések

A legolvasottabbak:

Görög és római istenek, félistenek, legendás lények, hősök

A katonaváros amfiteátrumának története