Sperlonga, Tiberius villája

   A kétes és bizarr hírű császár, Tiberius, azt azért tudta, hol kell a testét megmártóztatnia. A fürdőkultúra avatott szakértőjeként tekinthetünk rá. Általában a rómaiak jó érzéssel választották ki a fürdőzésre alkalmas helyeket, de ez a barlangfürdő szerintem mindent felülmúl.
   Miután Seianus gyakorlatilag átvette az uralmat, Tiberius Capreae szigetére vonult vissza. Nos, Sperlonga nincs messze Capri szigetétől, szintén a csobbanni vágyók paradicsoma. Az i.sz. első században építtetett barlangfürdő lélegzetelállító: A külső medence a tengerbe nyúlik, a belső medence a barlangban található, és mesterséges szigetek szakítják meg, rajta szoborcsoportokkal. Szóval a kiadós fürdőzés után a lakomát már ezeken a mesterségesen kialakított szigeteken fogyaszthatták el, hangulatos megvilágításban. 
   Ma már persze csak faldarabok és törött szobrok maradtak ránk, de még így is érezhetjük a pazar és fényűző barlangfürdő néhai ragyogását. Innen származik a híres szoborcsoport: az alvó Polüfémoszt megvakító Odüsszeusz és társai. 
   Sperlonga neve a spelunca latin szóból származik (barlang, üreg). Ez utal a hosszú fövenyes partra is.


 

Megjegyzések

A legolvasottabbak:

Görög és római istenek, félistenek, legendás lények, hősök

A katonaváros amfiteátrumának története