Görög szívvel

   Görögország, az örök szerelem. Szeretem azt is, amilyen napjainkban, de a legjobban a történelmi arcát szeretem. Amikor még nem volt egységes Görögország, hanem görög föld volt, az istenek és félistenek bármelyik öbölben feltűnhetnek. Ebben a világban nem kérdés az istenek jelenléte, itt sosem vonom kétségbe, hogy a ligetekben nimfák laknak és a tengerekben sellők. Görögországban a mítosz jelen lévő és örök. 
   Sokat szoktam fotelturistáskodni: az internet segítségével rengeteg hely bejárható, felfedezhető. Nyilván, ez nem egyenértékű azzal, mint amikor az ember ott van, jelen van, tesi valójában. Ám a képzelet, a fantázia egy jó dolog: nem csak a jelenlegi, a mostani világot fedezheti fel az ember, hanem a régvoltat is. No és akinek kicsit színes a képzelőereje, az  eljövendő világokat is felfedezheti.
   Utazásaimra magammal viszem Devecseri Gábort, Az Epidauroszi tücskök, szóljatok! a legeslegszebb útikalauz a görög világhoz: egyszerre látja a jelent és a múltat, sőt, az idő nem is létezik, mert Devecseri Gábor kíséretében az egész görög világot, a görög ember lelkét pillanthatjuk meg koroktól függetlenül. Ide szoktam menni kikapcsolódni. Tíz perc lélekzetvétel a mítoszok földjén többet ér, mint egy hét szabadság. Ez amolyan mentális lélekzetvétel. Ez kell az élethez. Egy kis görög levegő...
 

Megjegyzések

A legolvasottabbak:

Görög és római istenek, félistenek, legendás lények, hősök

A katonaváros amfiteátrumának története