Talos, a bronzember

   A legendák eltérő véleményen vannak Talost illetően. Az egyik változat szerint Hephaistos, az isteni kovács készítette, amolyan bronz szobor-robotnak, a másik változat szerint Talos az utolsó képviselője a kihalt bronz-ember fajnak.
   Szintén egy legenda szerint Zeusz adta Talost Europának, miután a szeretőjét Kréta szigetére menekítette. A bronz-ember feladata a járőrözés volt: ő védte a szigetet a kalózoktól. Naponta háromszor körbejárta a szigetet, és ha mégis kalózok bukkantak fel, kövekkel hajigálta meg őket. Végül Talos története sem túl rózsás: Poeas - más változat szerint a Dioszkuroszok - elpusztították. Persze egy bronz- embert nem lehet csak úgy kiiktatni; Medea, a boszorkány mágikus beavatkozására is szükség volt. És mi is volt Medea érdeke a történetben? Az Argonauták ott szeretek volna partra szállni, és Talos nyilván őket is sziklákkal hajigálta, ami igencsak megnehezítette a hős férfiak küldetését. Szóval a szerelemmel eltelt boszi közbeavatkozott.
   Az epikus költő, Cinaethon szerint Talos napisten, Kres (mint Kréta szigete) fia és Hephaistos napisten apja. Minden bizonnyal a krétai holdistennő, Pasiphae testvére ,akire emlékszünk, hogy a krétai Minos király felesége lett (és szerelmük gyümölcse Minotaurusz, a nehezen kezelhető bika-gyermek). A 'talos' szó a krétai dialektusban napot jelent, de a szárazföldi görögben gazdagodik a jelentése a 'kivágni, levágni' és 'faragott' szavakkal is.
   A képzőművészetben Talosszal mint jóképű fiatalemberrel találkozunk, akinek a teste bronzból van kifaragva.
Talosszal találkozhatunk még itt:

Pszeudo-Apollodorus Bibliotheca 1.
Apollonius Rhodius, Argonautica 4.
Pausanias, Görögország leírása 8. 53. 5 Sardanios Gelos (transz. Suda On Line)

Megjegyzések

A legolvasottabbak:

Görög és római istenek, félistenek, legendás lények, hősök

A katonaváros amfiteátrumának története