Gyerekjátékok - csak szőrmentén

    A gyerekek midig is gyerekek voltak: szerettek játszani. Akkor is, amikor nem kaptak szebbnél szebb játékokat, akkor is, ha nem tanították meg őket a különféle játékok szabályaira. Mert egy gyereknek minden játék: egy dió, egy kavics, egy macska kiváló társaság és egy kosár is bármelyik pillanatban hadihajóvá alakulhat.
   A legenda szerint a csörgettyűt Architas, a nagy görög államférfi és hadvezér találta fel vagy tökéletesítette - mindenesetre a görögök az ő nevéhez kötik ezt a gyerekjátékot. 
    Pausanias a kisázsiai utazásai során említi hogy Heraionban, Héra istennő templomában egy olyan kis, elefántcsonttal díszített kiságyat látott, ami a pisaei fejedelem lányának, Hippodameiának s később Pelops feleségének a játékszere volt. Valószínűleg a babája ágya lehetett.
  Népszerűek voltak az állat formájú, agyagból készült játékszerek: ezeket lehetett akár húzni is - valójában a gyermeki fantázia határa szabta meg, hogy mindenre bevethető egy agyagmacska. Ezek az agyagbabák lehetettek akár emberalakú babák is: öltöztethető babák, gyakran mozgatható végtagokkal. Vagy a fiúknak készítettek katonákat, hadvezéreket. Aztán az állatkák is igen változatos fajokból kerültek elő (főleg sírokból): béka, teknős, nyúl, madár, malac, macska, kutya. A lányok a babáikat egészen a férjhezmenetelükig megtartották, az esküvő előtti napon áldozták fel a gyermeki ruháikkal együtt Aphrodité oltárán. Szimbolikusan ez volt a gyermekkor lezárása.
   A gyerekek szívesen játszottak élő állatokkal is: kutyával, nyúllal, kacsával, macskával, vagy akár betanított majmokkal. Szerették a betanított madarakat is, és a fonalra kötött cserebogarakat.Horatius (Satirae II.) kocsiba fogott egérről is beszél. Népszerűek voltak továbbá a kakasviadalok is, amin felnőttek is szívesen részt vettek.
  Szeretek vesszőparipákon is nyargalászni. Plutarkhos említi, hogy Agesilaos király részt vett gyermekei játékában és együtt lovagolt velük a vesszőparipákon. Calerius Maximus meséli Socratesről, hogy azt egyszer Alkibiades a legnagyobb parti kellős közepén találta - vesszőparipán nyargalászni gyermekei társaságában.
   Népszerűek voltak még a kockajátékok és a táblajátékok is, amelyeket tábla hiányában gyakran belekarcoltak szinte bármilyen felületbe. Az edényeken gyakori téma a karikát hajtó gyerek is, ami még a múlt században is népszerű játék volt, akár régi fényképeken is találkozhatunk vele.

Végezetül néhány kép a játékokról:Megjegyzések

A legolvasottabbak:

Görög és római istenek, félistenek, legendás lények, hősök

A katonaváros amfiteátrumának története